Allt du behöver veta om din ägglossning

Ägglossning är en del av kvinnans menstruationscykel och syftar till när äggstocken släpper ett ägg. Detta sker på grund av hormonförändringar i kroppen. Vilken dag i cykeln som äggstocken släpper ägget beror på hur lång kvinnans menscykel är. Det finns ingen exakt regel då det är individuellt. Men kan räkna med ca 14 dagar innan mensen, ca 12-16 dagar är normalt.

Menscykel

Menscykel syftar till perioden från första dagen i en menstruation till första dagen i nästa menstruation. Även menscykeln kan skilja sig något eller mycket mellan olika kvinnor. Oftast är cykeln ca 28 dagar, mellan 25 dagar och 32 dagar är normalt.

Regelbunden mens

Detta utgår från att man har regelbunden mens. Med det precis som det låter att mensen kommer med jämna mellanrum (exempelvis var 26:e dag). Skiljer det bara någon dag, eller upp till fyra dagar, ses det som att man har regelbunden mens. Alltså om det går 26 dagar mellan blödningarna, sedan 29 dagar och sedan 28 dagar är mensen ändå regelbunden.

Oregelbunden mens

Man kan också ha oregelbunden mens menas att mensen kommer oregelbundet. Antalet dagar mellan blödningarna skiljer sig (mer än fyra dagar) från gång till gång. Det vanligaste är att mensen är oregelbunden när man just fått mens eller använder vissa preventivmedel. Det är oftast inte farligt men kan leda till vissa besvär. Exempelvis kan man inte beräkna varken ägglossning eller blödningarna på samma sätt som vid regelbunden mens. Det leder till att det är svårare att planera både när man försöker bli gravid och inte vill bli gravid. Det är också svårare att veta om man är gravid, eftersom mensen kommer med olika mellanrum varje gång. En variant för att försöka få mensen mer regelbunden är att använda sig av preventivmedel som p-piller. Detta hjälper dock förstås inte om man försöker bli gravid. Om man har oregelbunden mens och upplever problem med detta kan man få hjälp och råd av vården.

Utebliven mens

Vanligaste associationen till utebliven mens kan nog vara graviditet, men det är inte enda anledning till att mensen uteblir. Om man har väldigt oregelbunden mens kan det upplevas som att den uteblir, när den egentligen bara är väldigt sen. Det finns också vissa faktorer som kan göra att mensen helt uteblir under ett längre tag. Det kan exempelvis vara snabb/kraftig viktnedgång, att man är underviktig, någon typ av trauma eller psykisk ohälsa. Exempelvis om man har en depression kan det påverka mensen. Detta är något som kan påverka personer som försöker få barn. Man blir nedstämd för att det känns som att man förgäves försöker få barn för, det psykiska tillståndet kan göra att kroppen hamnar i obalans och leder till att det är svårare att bli gravid. Det blir en negativ cirkel.
Om mensen uteblir ett långt tag finns risk för benskörhet. Om du upplever något av ovanstående problem kan det vara en god idé att uppsöka vård.

Ägglossning och graviditet

Ägglossning är en ytterst viktig del när man försöker bli gravid. Störst chans att bli gravid är under ägglossningen och ett dygn framåt. När ägget lossnar går det via äggledaren ner till livmodern, på vägen kan ägget bli befruktat av spermier. Om ägget inte blir befruktat lever det ca ett dygn efter ägglossningen. För mer information och tips gällande att bli gravid och graviditet klicka här.

Ägglossningstest

Det finns flera metoder att ta reda på när ägglossningen sker, ingen metod är dock helt exakt. Ett sätt är genom ägglossningstest vilket mäter hormonet LH. Hormonet ökar 1-3 dagar innan ägglossning, det är ökningen av LH som signalerar till äggstocken att släppa ägget. Hormonnivån går sedan tillbaka, hur lång tid det tar varierar från kvinna till kvinna. Man mäter hormonet LH genom en särskild urinsticka, detta för att hormonet utsöndras ur kroppen med urinet. Man kan med fördel göra testet några dagar i rad för att få bättre koll nivån och stigningen. Man bör då ta testet vid samma tidpunkt varje gång. Testet går att köpa på apoteket.

Andra sätt mäta ägglossning

Man kan se det på slidsekretet, som går från att vara mer lättflytande till att vara mer som äggvita. Precis innan ägglossning blir sekretet, flytningarna, segare och mer trådaktigt. En annan variant är att mäta kroppstemperaturen, som stiger 0,3-0,5 grad vid ägglossning. Den högre kroppstemperaturen ligger kvar fram till nästa mens. Man bör göra mätningarna på morgonen och de behöver vara under samma förutsättningar. Även när man är noga med mätningarna är detta dock en svår metod att använda sig av för att veta när man har ägglossning.
Vissa kan känna obehag eller ha ont nertill i magen vid ägglossning, det kan också komma en liten blödning. Andra upplever inga besvär och känner inte av någonting alls.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *