Kärt barn har många namn

Funderar du på barnnamn? Det kan vara svårt att komma på bra namn och svårt att få bra inspiration. Man kanske vill ta andra faktorer i beaktning, vissa vill inte ha ett gammalt namn. Vissa vill ha ett “vanligt” namn som alla känner igen och andra ett ovanligt, mer unikt, namn. Vissa vill undvika att sitt barn ska heta som två andra i samma klass på skolan.

Här kan du hitta tips, inspiration och faktorer som vissa funderar kring när de väljer namn. Förhoppningsvis kommer det vara till någon hjälp i valet.

Vad som är ett vanligt barnnamn är något som ändras mycket. Vissa namn kan vara omåttligt populära för att sedan nästan försvinna för att ett tag senare komma tillbaka igen. Vissa namn kommer tillbaka i något som närmst kan beskrivas som cykler.

Val av namn

Det finns många olika anledningar till grund när föräldrar väljer namn till sina barn. Många väljer namn för att de tycker att det är ett fint namn. Andra för att det har en önskvärd innebörd och/eller härkomst och historia. Det kan också vara en personlig historia som ligger till grund för namnvalet, som att man hade en jättesnäll förskolelärare, en släkting eller en bra vän som man associerar med namnet.

Det är också någorlunda vanligt att man döper sitt barn efter en släkting eller har släktnamn som går i arv. Detta är dock inte nödvändigtvis tilltalsnamn utan det kan i många fall vara andranamn som går i arv. Vissa blandar ihop andranamn och mellannamn, det är inte samma sak. Andranamn är förnamn som inte är tilltalsnamn, mellannamn är en typ av efternamn (men inte med samma status som efternamn). Mer information om skillnaden mellan andranamn och mellannamn samt tilltalsnamn och efternamn hittar du längre ned på sidan.

Inspiration och tips gällande barnnamn

Om du/ni funderar kring barnnamn och har svårt att bestämma dig/er för något namn finns några saker som kan underlätta. Kolla kalendern och namnlistor på exempelvis SCB eller i forum och i tidningar för foldrar kan man hitta massor av inspiration.

Om man dessutom har vissa “krav” exempelvis om man inte vill ta samma namn som många andra med barn i samma årskull. Där är SCB väldigt bra, där finns listor på de 100 vanligaste namnen senaste åren. Det finns också statistik från längre tillbaka med 100-tals namn och hur många barn som fått det som tilltalsnamn per år. På så sätt kan man hitta ett namn som är mindre populärt, eller något som var mer populärt förr men nu är ett relativt ovanligt tilltalsnamn.

Vill man att namnet ska ha en särskild betydelse finns det böcker och sidor där detta listas. Namnen presenteras då med dess historia och/eller innebörd.

Om ni vill ha en särskild anknytning till namnet, exempelvis släktnamn, kolla igenom namnen i släkten. Det finns mängder med fina namn från förr som nu är tämligen ovanliga och man stöter därför inte på dem till vardags. Genom att kolla igenom förnamn på ens förfäder kan man ha turen att hitta ett mer unikt och speciellt namn. Man kan dessutom lära sig mer om ens släkt, vilket kan vara väldigt givande.

Inspiration från kända människor

Inspiration till namn brukar också kunna komma från kungahusen, kungligheternas rådande namn, och kändisar. Pojkar har genom tiderna namngivits, framför allt ofta förr, efter konungens namn. Men även på senare år då namnet Estelle sköt i höjden efter att Kronprinsessan Viktorias dotter döpts till Estelle.

Barnnamn från fiktiva karaktärer

I vissa fall ligger även fiktiva karaktärer till grund för namnvalet, såsom Neo från filmen Matrix som var väldigt stor i början av 2000-talet. En anledning till att vissa namn får så stor spridning och blir vanliga under en period kan också vara inspirationen från ens omgivning.

Alla barn som heter Neo har förmodligen inte fått det från karaktären och alla som heter Estelle är förmodligen inte namngivna efter prinsessan. Precis som med andra namn kan föräldrarna ha hört det och tycker att det är fint och ger det därför till sitt barn. Desto fler som har ett visst namn desto mer sprids namnet och blir på så sätt en kedjeeffekt. Trenden tenderar att hämmas när många barn har fått namnet ifråga. Förmodligen för att det inte anses unikt längre.

Mindre populära barnnamn

En vanlig anledning att ett namn blir impopulärt är att det anses vara ”gammalt”. Man associerar namnet till en gammal lärare, mormor eller farfar och vill därför inte döpa sitt barn till det. En annan anledning att ett namn blir mindre populärt är för att många andra namnger sina barn med det namnet. Om man redan har fyra Lisa eller Kalle i sin omgivning kan man vara mindre benägen att döpa sitt egen barn till det. Läs mer om förändringar i trender för flicknamn här och trendförändringar för pojknamn här.

Vi har idag betydligt mer inspiration än förr och det finns också fler namn som är relativt vanliga. Detta gör att det kan vara färre som har ett visst namn men det ligger ändå på samma placering på topplistan för tilltalsnamn. Detta för att det är större spridning bland namnen.

I Sverige finns det olika varianter av namn. De tre vanligaste är tilltalsnamn, andranamn och efternamn, vi har också en fjärde variant som kallas mellannamn. Även om man till vardags oftast pratar om förnamn och efternamn. Man syftar då oftast till tilltalsnamn och efternamn (och ev. mellannamn), det är också oftast dessa som oftast används. Exempelvis när man signerar något gör man det oftast med tilltalsnamn och efternamn.

Det är på sätt och vis helt rätt att tala om förnamn och efternamn men det finns distinktioner mellan de olika varianterna av namn. Kort beskrivet kan man säga att tilltalsnamn och andranamn är förnamn medan efternamn och mellannamn är efternamn.

Tilltalsnamn och andranamn

Tilltalsnamn är, precis som det låter, det namn som man tilltalas med. Det är namnet som används mest. De flesta har flera förnamn, namnen utöver tilltalsnamnet kallas andranamn. Huruvida tilltalsnamnet är först, sist eller i mitten (om man har minst tre namn) varierar. När man registrerar sitt barns namn anger man vilket som ska vara tilltalsnamn samt namnföljden. Så om ett barn får namnen till Kim Toni Andersson med Toni som tilltalsnamn är Kim andranamnet.

Det är inte ovanligt att andranamnet är ett släktnamn. Det kan vara ett namn som gått i arv så att den förstfödde pojken eller flickan alltid får namnet Karl eller Maria. Det kan också vara ett namn på en släkting som man vill föra vidare och ge barnet en anknytning till släktingen ifråga.

Mellannamn och andranamn

Vissa blandar ihop mellannamn och andranamn. Detta är två helt olika saker. Mellannamn är ett extra efternamn, som användes innan man fick ha två efternamn. Innan 2017 fick man bara ha ett efternamn, det andra efternamnet sågs som ett mellannamn. Exempelvis när man gifte sig och ville ha båda makars efternamn fick man registrera det ena som efternamn och det andra som mellannamn.

Mellannamn och efternamn

Byråkratin kring ett mellannamn skiljer sig från efternamn, det kan exempelvis inte föras vidare på samma sätt som ett efternamn. Detta är nu ändrat och man kan ha två efternamn, och behöver därmed inte välja ena efternamnet som mellannamn.
Det är alltså inte samma sak med mellannamn och andranamn. Mellannamn är ett efternamn och något som bara vissa i Sverige har haft. Andranamn är förnamn som inte är tilltalsnamn. När man ska få barn och funderar på barnnamn är det alltså tilltalsnamn och andranamn som är relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *