Barnsånger för både små och stora barn

Barnsånger är för många en av de viktigaste delarna under barndomer. De flesta kan förmodligen komma ihåg flera sånger som tröstat, lugnat och spridit glädje. Sånger som någon annan sjungit för en eller som man själv sjöng, själv eller med andra. Vissa sånger har sjungits i flera generationer och andra är sådana som kommer och går. De klassiska barnvisorna är ofta sådana sånger, eller visor, som de flesta har hört och sjungit någon gång.

Populära sånger

Sånger som varit mer populära under en kortare period kan vara från en Disneyfilm eller populärkultur för just en viss epok. Under 90-talet sjöng många på sånger från Aladdin och senaste åren har man kunnat höra sånger från Frost sjungas om och om igen. Till många sånger kan man hitta karaokeversioner, alltså bara musiken utan sång, så att barnen själv får sjunga texten till sången.

Även om många sånger kan höras och sjungas även senare tappar de den oerhörda populäritet som de hade åren efter att filmen/sången nyss kommit. För att bytas ut mot nya sånger som blir lika populära som de tidigare varit.

Sånger för gemenskap och trygghet

Sånger kan vara en bra väg till gemenskap och närhet. Att sjunga för ett barn kan skapa trygghet och lugn, det kan göra att barnet har lättare att varva ner och vila. Att sjunga tillsammans kan skapa ett band och en känsla av gemenskap mellan sångarna.

Även om man sjunger falskt och fel är det ändå en gemensam aktivitet. Man sjunger åtminstone fel och falskt tillsammans. Så att hitta sånger som man tycker om att sjunga kan vara väl värt. Det kan ge oerhört mycket både för de små och vuxna. Det är som Lill Lindfors sjöng ”Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *