Barnvisor för nya familjer

Barnvisor är något fantastiskt. Det är något som vi alla kan samlas kring. Texter till barnvisor är ofta lätta att lära sig, har ett lågt tempo och i en lättsam tonart så alla kan sjunga dem. Man kanske sjunger lite falskt men det är inte som psalmer som är så höga att rösten skär sig och till sist inte hörs längre. Barnvisor är heller inte snabba som poplåtar eller har krångliga texter.

Barnvisor är ju trots allt, som namnet antyder, för barn. Barn ska kunna förstå dem och själv kunna sjunga dem. Det är också bra för föräldrar och andra vuxna som inte har ett så musikaliskt sinne. Barnvisor brukar de flesta mer eller mindre kunna behärska.

Det finns också mer otraditionella sånger, som Disneylåtar och andra sånger som blir väldigt populära under en relativt kortare tid. Dessa sånger kan vara mer fartfyllda och präglas ofta av rådande samhällsstrukturer och trender för tillfället.

Sjunga barnvisor

Att sjunga visor för barn är något som kan ge tröst och trygghet. Musik kan lugna och just visor är ofta någorlunda lugna vilket medför en större chans att barnet blir lugn och slappnar av. Många sjunger för barnen när de ska sova just av den anledningen. Men sånger kan också stärka band mellan individer genom att man sjunger tillsammans. Fördelar med visor som Bä, bä vita lamm är att de flesta kan sjunga med.

Många barn tycker om att sjunga och vill gärna vara med. Det är ett utmärkt sätt att lära sig. Barnet hör och repeterar och övar sedan genom att visan sjungs om och om igen. Detta kan vara gynnsamt för barnets utveckling. Barnet övar exempelvis sitt uttal och sin förståelse för ord och meningars betydelse.

Fördelar med att sjunga tillsammans

Att göra saker tillsammans är också bra för barnets sociala förmåga, att samarbeta och interagera med andra. Det är något som kan stärka barnets självkänsla. Det kan också skapa trygghet att känna gemenskap med andra, att man får vara med i en grupp (eller duo).

Vissa barnvisor har också rörelser som görs i kombination med sången, t.ex. i den klassiska barnvisan Imse vimse spindel. Detta medför att barnet rör sig mer och kan hjälpa till att öva upp motoriken. Även detta kan hjälpa förmågan att förstå ord genom att man sjunger ”ögon, öron, kinden klappen får” och tar på ögon, öron och kind.
Dessutom tenderar musik att göra både barn och vuxna gladare.

Böcker med barnvisor

En av de vanligaste böckerna med barnvisor är “Nu ska vi sjunga”. I den hittar man alla de vanligaste och traditionella barnvisorna, som “Bä bä vita lamm”, “Mors lilla Olle” och “Imse vimse spindel”. Boken innehåller också illustrationer av Elsa Beskow och det i sig ger en viss känsla. Eftersom den funnits relativt länge kan man också hitta den begagnad till en billig peng. Annars finns den naturligtvis på de stora bokhandlarna.  Ursprungligen kom den ut i tio delar. “Min skattkammare” är också en gammal bokserie, första kom ut 1947, och har tryckts upp i flera nya upplagar sedan dess. Min skattkammare innehåller inte bara visor utan också ramsor och sagor som kan vara roliga och underhållande för barn (och vuxna).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.