Öka dina chanser att bli gravid (guide)

Vägen från att man funderar på att skaffa barn eller försöker att bli gravid till att faktiskt få barn kan ibland vara lång och påfrestande.

Här har vi samlat tips och råd för dig som funderar på att skaffa barn och försöker få barn.

När man försöker få barn finns många saker som kan vara bra att tänka på. Allt från vad som är bra att äta, dricka och göra till saker som man bör undvika. 

Det kan också vara väldigt påfrestande när man försöker få barn. Att hantera stressen och längtan kan vara svårt men ack så viktigt. Då kan det vara väldigt viktigt att få stöttning och hjälp.

Ägglossning

När man försöker bli gravid är ofta ägglossning ett återkommande samtalsämne. Ägglossningen är viktig eftersom det är då som ägget kan bli befruktat.

Det finns många sätt att hålla koll på när man har ägglossning. Allt från kalendrar till test. Vissa varianter är mer beprövade än andra och fungerar olika bra. I många fall kan det handla om preferenser vilken variant man väljer och som funkar bäst för just en själv.  Läs mer

Hjälp att få

Om man vill bli gravid men naturen inte riktigt är med på noterna finns mycket hjälp att få. Det finns både hjälpmedel för själva befruktningen men också stöttning. Man kan vända sig till vården, exempelvis din barnmorska/gynekolog så kan denne hjälpa dig. I vissa fall kan man få hjälp från sin lokala hälsovårdscentral och i andra fall kan man hänvisas vidare till andra experter på området. Man kan t.ex. få hjälp genom provrörsbefruktning, IVF (In vitro-fertilisering).

Oönskad barnlöshet kan vara väldigt jobbigt på många sätt och det är inte ovanligt att man känner sig nedstämd. Att skaffa barn kan bli det centrala i ens liv, allt i livet kretsar kring att bli gravid. Det är inte heller ovanligt att det påverkar relationer, både om man är ett par som försöker bli gravida och till människor i ens omgivning. Konsekvenser av problem med att bli gravid är något som blivit allt mer omtalat på senare år. Det finns många fördelar att det uppmärksammas, bl.a. är det lättare att hitta andra som är i samma situation.

Du är inte ensam

Man ska komma ihåg att man inte är ensam, detta är ett relativt vanligt problem. Många upplever det som lättare när man hör andras historier och hittar andra att känna en samhörighet med. Det finns också flera forum att diskutera olika problem, hur man mår, saker man är orolig för etc. Ytterligare en bra aspekt med att det uppmärksammas är att omgivningen kan ha lättare att förstå. Någon som inte är i samma situation kan ha svårt att förstå hur det känns. Men genom att det talas om problem att bli gravid och oönskad barnlöshet samt hur det påverkar ens liv och mående kan det vara lättare för individer som inte är i situationen att ändå förstå problemen kring det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.