Ekonomi som förälder

Det är ingen hemlighet att det kostar en hel del med barn. Att vara förälder kan tära på ens ekonomi, särkilt under småbarnsåren. Detta är något som aktualiseras bl.a. i media nu och då, vilket har lett till att det uppkommit många bra tips. För att lösa ekonomiska bekymmer finns två vägar, spara och/eller tjäna mer. Dessa kan med fördel kan kombineras beroende på tid, förutsättningar och engagemang.

Spara pengar som förälder

Om vi börjar med att spara pengar så finns det även där två alternativ. Det förmodligen vanligaste alternativet är att spara in på saker man köper. När man har barn tillkommer en hel del konsumtion. Vissa saker som är väldigt nödvändiga och andra saker som man gärna vill ha, även om de inte är fullt så nödvändiga. Oavsett hur nödvändiga saken ifråga är kan man ofta hitta ett billigare alternativ.

Billiga barnsaker

Man kan exempelvis köpa begagnad barnvagn, bilbarnstol, barnsäng/spjälsäng. När man köper saker som överlag kosta mer finns det också oftast mer pengar att spara per sak.
Man kan också kolla på loppis efter det mesta, såsom barn kläder, leksaker och bärsele. Man kan ofta hitta mycket av det man behöver för såväl spädbarn som till större barn. Kläder och leksaker kostar förhållandevis lite i jämförelse med t.ex. en barnvagn, men det finns ändå mycket pengar att spara. Billigare saker, som kläder är något som man istället ofta köper mycket av. Ofta kan den begagnade varan kosta 20-30% av nypriset, eller till och med mindre. Så medan man får betala många hundra eller tusentals kronor för att köpa kläder för säsongen nytt kostar det istället ett par hundra. Det är besparingar som man inte bör underskatta. I längden kan det bli mycket pengar, och man gör naturen en tjänst.

Spara pengar i bebisåren

Till bebisar kan man också t.ex. använda tygblöjor istället för engångsblöjor. Många har också kvar saker sedan man själv var liten eller har barn i familjen som man kan ärva ifrån. Man kanske har sparat en del leksaker eller kläder eller även större och dyrare saker såsom barnvagn. På så sätt kan man antingen låna saker eller köpa dem förrän betydligt billigare peng än att köpa nytt.

Spara pengar till vardags

Andra saker man kan spara på är mer allmängiltiga, sådant som man kan spara in på oavsett om man har barn eller ej. Det finns mycket man göra och ofta kommer man på mer att spara in på när man har börjat.

Se över boende- och hushållskostnader

Låt inte lampor och elektriska apparater stå på i onödan och använder inte mer vatten än nödvändigt. Vissa elektriska apparater drar mer än man tror, det kan finnas mer ekonomiska alternativ. Annars kan man dra ut kontakten när de inte används. Betalar man väldigt hög hyra/boendekostnad kan det vara en idé att se över alternativa boenden för att få ner kostnaden.

Undvik/avsluta onödiga abonnemang

Många har abonnemang/konton hos en eller flera tv-tjänster, tidningar eller ljudböcker som man kanske ändå inte använder. Om man inte har tid att titta på tv eller läsa tidningar är det onödigt att betala för det. Detsamma gäller boxtjänster eller prenumerationer på t.ex. strumpor. Då kan man avsluta abonnemangstjänsten och sedan ev. återuppta abonnemanget om/när man har mer tid eller vilja att faktiskt nyttja tjänsten och ens ekonomi är mer stabil.

Se över avtal och räntor

Vissa abonnemang och avtal behöver man ha kvar, som el (och för många telefon och internet). Men man behöver inte betala mer än nödvändigt. Det kan finnas många slantar att spara på att till exempel lägga om sitt elavtal, telefonabonnemang och internet. Man kanske kan kombinera två eller flera abonnemang och få rabatt? Om man har lån bör man även se över dessa och förhandla om räntan. Läs på, kolla vad andra betalar och stå på dig vid förhandlingarna. Det kan vara väldigt fördelaktigt för ens ekonomi.

Minska matbudgeten

Att planera sina måltider är något som både kan spara pengar och är bra för miljön. Man kan spara förvånansvärt mycket på att inte kasta mat, eller kasta så lite som möjligt. I dagens Sverige har vi en tendens att köpa mer mat än vi faktiskt äter upp, resten är pengar som går rakt ner i soptunnan. Hur man gör en matbudget och sparar pengar på livsmedel kan skilja sig åt, det finns många strategier. Vissa gör veckomenyer och gör samtliga matköp utifrån menyerna. Det finns flera olika sidor på Facebook och bra siter med billiga recept för att hålla en tajt matbudget. Andra lagar mat utifrån butikernas extrapriser, genom att kolla butikernas veckoblad och hålla utkik efter extrapriser. Har man tid kan man även gå till butiken på mer udda tider, som precis innan stängning eller tidigt på förmiddagen. Då kan man hitta mat som är nedsatt på grund av kort datum. Oavsett vilka strategier man väljer finns det ofta en hel del pengar att spara.

Tjäna extrapengar

Det andra alternativet är att utöka hushållets inkomster. Det bästa är om man kan kombinera dessa två, både spara pengar och tjäna mer pengar.
Så hur kan man få in mer pengar till hushållet? Det finns flera olika strategier och vad som passar just dig bäst bror på dina förutsättningar. Det beror på hur mycket tid och energi man har samt engagemang.

Förrådsrensning

En allt vanligare metod är att man kollar igenom hemmet och säljer av saker. Många har en hel del prylar som man inte använder. När man har barn byts saker ute relativt ofta eftersom att barnet växer snabbt. Vissa kanske byter barnvagn efter spädbarnstiden men har kvar den gamla vagnen, då kan man istället säljaren. Detsamma gäller kläder, leksaker, mammakläder, bilbarnstol och andra saker som både man själv och barnet har växt ur/ifrån.
Många har dessutom andra saker hemma som inte används. Exempelvis en köksmaskin som man trodde man skulle använda jämt men den har istället stått längst bak i ett skåp i fem år. Säljer man den får man mer utrymme och några extra slantar till hushållet.

Köp nytt – sälj gammalt

Vissa har som regel att varje gång man köper någonting nytt så ska man göra sig av med någonting som finns i hushållet. Det kan exempelvis vara att om man byter telefon så säljer man den gamla, Köper man ett Brio-kit till barnet säljer man en spelkonsol, som man inte använt på länge (eller inte vill lägga tid på).

Extrajobb

Ett annat alternativ är att ta någon form av extrajobb. Ett alternativ som ständigt florerar bland de som efterfrågar extrajobb är försäljning hemifrån. Företag vars affärsidé är att man har någon form av home party eller presenterar och säljer produkter för människor i sin omgivning. Det finns mängder med olika varor, t.ex. glas, smink, naturprodukter, hudvårdsprodukter och även sexleksaker. Om detta är något som ligger för en så kan det vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar, men var försiktig och läs avtalen noga. I många fall ska man antingen betala in sig för att bli representant/försäljare för företaget, alternativt köpa in produkter för en viss summa. Det innebär att man kan ligga ute med tusentals kronor istället för att faktiskt tjäna pengar. Så det kan vara ett bra alternativ för vissa medan för det andra passar det inte lika bra. Det är därför viktigt att du känner dig själv och tänker efter om det passar dig innan du går in i denna typ av verksamhet.

Starta eget företag

Ett annat alternativ är att starta ett eget företag. Detta kan vara en god idé och det kan göras på väldigt många sätt. Det ska inte göras lättvindigt men om du har tiden och engagemanget samt en bra affärsidé så kan det absolut vara ett bra alternativ. Man kan välja att starta upp egen firma, vilket kan vara lämpligt till en början och för små verksamheter. Man kan också välja att starta t.ex. ett aktiebolag men detta innebär en större ekonomisk insats då det kostar 50.000kr att starta aktiebolag i Sverige.

Läs på

Om du funderar på att starta eget är det viktigt att läsa på om rådande lagar och regler. Det finns många fördelar med att driva eget företag antingen som heltidssysselsättning eller vi sidan av annan aktivitet. Men det finns också mycket att hålla reda på och vissa risker. Du behöver ha koll på bl.a. bokföringsregler så att du är säker på att företagets ekonomi sköts rätt. Detta är något som annars kan få väldigt allvarliga konsekvenser.

När man startar företag

Det första man behöver göra är att tänka ut en affärsidé och känna sig säker på att affärsidén och ekonomin kommer att hålla. Sedan ska man bestämma sig för vilken bolagsform man vill ha, som enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Det är sedan flera steg för att faktiskt starta bolaget.
När man har ett bolag så är det viktigt att hålla koll på ekonomin. Om man ska skicka fakturor behöver man till exempel veta hur en faktura ska se ut. Förslagsvis skaffar man en bra faktura mall som man behärskar och tycker om.
Oavsett om man fakturerar eller inte så behöver man sköta bolagets bokföring. Här hittar du mer information om bokföring samt bokföringsprogram.

Fakturera utan företag

Vill man inte starta företag men ändå har en idé på någon form av mindre verksamhet så finns det andra alternativ. Det finns flera företag som hjälper privatpersoner att fakturera utan att man har startat företag. Det innebär att om man har en viss kompetens, som människor är beredda att betala för, så kan man tjäna pengar på det utan att starta bolag. Det kan vara en form av tjänst som att man tar uppdrag som danslärare eller liknande. Det kan också vara fysiska produkter, till exempel att man håller på med handarbete och vill sälja saker som man har tillverkat.

När det gäller både tjänster och fysiska produkter är dock viktigt att man kan reglerna för sin bransch. Det finns t.ex. konsumentlagar och regler, ångerrätt o.s.v. Det finns också särskilda regler om man tar emot kunder i en lokal eller när man säljer produkter. Ofta om man tar emot kunder finns vissa krav på bland annat faciliteterna, såsom att det ska finnas en egen ingång och kundtoalett. När man säljer varor kan det också finnas regler, man får exempelvis inte producera och sälja livsmedel hur som helst. Även om man inte tillverkar ett livsmedel från grunden utan bara förädlade eller packar om det finns livsmedelsregler som man behöver uppfylla.

Det är därför viktigt att man vet vilka regler man behöver följa innan man sätter igång någon form av verksamhet, även om man inte startar ett företag. För mer information om att starta bolag fördelar och risker som kan finnas med att ha eget företag hittar du exempelvis på BolagsverketOch Skatteverket. Här hittar du mer information om Bolagsverket och Skatteverket. För mer information om att fakturera utan företag kan du klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *