Så väljer du rätt flicknamn

Det finns väldigt många flicknamn i Sverige, allt från gamla och traditionella till nya namn.

Trender

Namn tenderar att komma och gå i olika trender. Gällande vissa flicknamn kan man nästan säga att de går i cykler. Ett namn kan vara väldigt populärt och väldigt många flickor får namnet några år. Populariteten minskar sedan under en period (i vissa fall handlar det om år och andra fall om decennier). Efter ett tag slår sig namnet in på topplistan igen.

Populära namn

De fem mest populära namnen under 2017, samt namnens placering under 2016.
2017                    placering 2016
1 Alice                         (1)
2 Alicia                       (6)
3 Olivia                      (7)
4 Ella                          (5)
5 Ebba                        (9)

Ändrade trender

En anledning till att vissa namn går i cykler kan vara för att så många barn får namnet. Namnet blir för vanligt så föräldrar väljer bort namnet. De flesta har nog varit med om att två eller tre flickor som gått i samma klass har haft samma namn.

Flickorna får lägga till första bokstaven i efternamnet eller kallas efter något smeknamn. Som tre Elisabeth kan leda till att en flicka kallas Elisabeth och de andra blir Betta och Lisbeth. I vissa fall är det även inom släkten, vilken kan göra leda till förvirring.

Fördel med förändringar

Vissa föräldrar funderar på ett namn men vill inte att barnet ska ha samma namn som en eller flera andra i sin klass. Men om man kollar upp namnet kan man se att det kanske inte är så populärt längre. Nedan finns några exempel på hur trender för namn kan ändras över tid, i vissa fall bara inom några år. För att kolla upp populariteten för ett namn är SCB en bra källa. Se mer info längst ned.

Minskad popularitet

Ett sådant namn är Emma, som nästan 1500 flickor fick som tilltalsnamn 1998. Det var då det mest populära flicknamnet i Sverige. Åren efter var det fortfarande över 1000 flickor som fick Emma som tilltalsnamn, per år. Men sedan minskade populariteten och år 2017 var det endast lite över 300 flickor som fick namnet Emma som tilltalsnamn.

Elin låg på fjärde plats på samma lista under 1998. Då fick 1037 flickor namnet som tilltalsnamn, populariteten minskade dock och gick ner under 1000 ett par år. För att sedan bli mer populärt och gå upp på en andraplats (efter Emma) under 2002, 2003. Då var det 1044 respektive 1051 flickor som fick namnet. Efter dess minskade dock populariteten för namnet och under 2017 var det bara runt 250 flickor som fick Elin som tilltalsnamn.

Namnet Amanda låg på en tredjeplats 1998, över 1000 barn fick namnet som tilltalsnamn det året. Namnet blev dock efter det bara mindre och mindre populärt för varje år, det minskade mer ca 50 per år. 2017 var det bara runt 170 flickor som fick namnet Amanda.

Anledning till ändrade trender

En annan anledning att namn blir bortvalda kan vara att de associeras med gamla människor. Föräldrar ger inte sitt barn ett visst namn för att de tänker på en mormor eller farmor eller en gammal lärare. Vissa av dessa ”äldre” namn tenderar dock att komma tillbaka. På senare år kan vi se flera namn såsom Agnes, Alma, Signe, Vera och Astrid bli mer vanliga igen.

Det kan finnas många anledningar till att namntrender förändras. Man får inspiration från olika håll, såsom kändisar och fiktiva karaktärer. Den inspirationen förändras förstås beroende på populärkultur, filmer och hur samhället förändras. Många vill också ha en ytterligare anknytning till namnet som man ger sitt barn. En sådan anknytning kan vara att man för vidare ett namn från en kär släkting. Man kanske hade en gammelfaster som heter, eller hette, Vera. Eftersom man älskade gammelfastern har man också en positiv känsla kring namnet. Barnets namn får också en extra anknytning eftersom barnet är namngivet efter en älskad och uppskattad person i ens närhet.

Tips och inspiration från SCB

All statistik på denna sida kommer från SCB (Statistiska Central Byrån). Om du vill ha inspiration eller kolla hur vanliga vissa namn är SCB ett utmärkt ställe att kolla. De har listat de vanligaste tilltalsnamnen för flickor under de senaste åren.

Där kan du också hitta en lista på alla namn som mer än 10 flickor har fått som tilltalsnamn under de senaste 20 åren, från 1998 till 2017. I den listan finns närmare 1000 namn listade i en excel-fil. Man kan därför sortera i bokstavsordning eller på populäritet för samtliga år. Där kan man hitta mer ovanliga namn och även vanliga namn som nu blivit mindre populära.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *