Första och andra gravidveckan

När kvinnan har ägglossning har man möjlighet att bli gravid. När man försöker bli gravid står därför ofta menscykeln och ägglossning i fokus. Perioden för en menscykel är från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Ägglossning är när ägget släpper från en äggstock och rör sig nedåt via äggledaren. Det sker ungefär 12 till 16 dagar innan mensen. Ägget lever sedan ungefär ett dygn i äggledaren med chans att bli befruktat. Här kan du läsa mer om ägglossning och menscykeln.

Vecka 1-2 av graviditeten

Det kan vara svårt att veta exakt när ägget blev befruktat, därför räknas graviditeten från starten av den senaste menscykeln. Graviditetens start är alltså första dagen på mensen innan befruktningen skedde. Det innebär att vecka 1-2 av graviditeten var man egentligen inte gravid, eftersom de veckorna passerat när befruktningen skett. Så genom att ägget blivit befruktat har man “på papperet” varit gravid i 1-2 veckor. Man kan säga att första veckan efter befruktningen och första veckan av tiden som man räknas som gravid är två olika saker. Mer om första veckan efter befruktning hittar du i nästa inlägg i graviditetskalendern, vecka 3. Det finns en länk till det inlägget längst ned på denna sida.

Vid assisterad befruktning, som IVF (In vitro-fertilisering) räknar man graviditetens start två veckor innan ägget satts in i livmodern. Det är alltså samma princip, de första två veckorna av graviditeten är man egentligen inte havande.
Senare under graviditeten kan man genom ultraljud hos läkare eller barnmorska få fram ett mer exakt förlossningsdatum.

Trimestrar

Graviditeten delas in i tre perioder, eller trimestrar som de kallas. Varje trimester är ungefär tre månader vardera, antal veckor i den sista trimetern kan variera ganska mycket. Första trimestern är från första veckan fram till vecka 12. Vecka 13 påbörjas andra trimestern, som pågår till vecka 27. Sedan börjar den tredje, och sista, trimestern vecka 28 som pågår fram till födsel. Hur lång den tredje trimestern är varierar alltså mellan olika graviditeter, då det beror på när barnet föds. En graviditet pågår i snitt i 38 veckor, d.v.s. 265 dagar.

Graviditetskalender

Läs om nästa vecka i graviditetens utveckling här, gravid vecka 3.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.