Gravid i vecka 3 – detta händer i kroppen

När man är gravid i vecka 3 börjar det hända mer i kroppen. Många märker fortfarande inte direkt av graviditeten då det är mindre vanligt att man har så många eller starka symptom. Men inuti kroppen förbereds det för en gynnsam miljö för fostret att växa och utvecklas. Det är oftast i början av denna vecka som befruktningen startar. Denna vecka är det därför mest fokus på ägget och dess utveckling.

Det befruktade äggets utveckling

Ägget som blivit befruktat tar sig från äggledaren ned till livmodern. I ägget startar också celldelning, detta sker direkt efter befruktning. Så efter bara någon dag ser det ut som ett mullbär och det kallas därför också morula (mullbär på latin). Ett mullbär ser ut som ett litet björnbär eller hallon med sina små runda bullar. Precis som bäret består ägget av massor med runda komponenter, som blåsor, med en kärna i mitten av vardera komponent. Komponenterna sitter ihop och tillsammans bildar de bäret, eller ägget. Innan slutet av veckan kan cellerna ha delat sig över 100 gånger.

Ungefär sju dagar efter att ägget bivit befruktat blir cellerna klibbiga så att ägget kan fastna i slemhinnan i livmodern. Vid denna tid, när ägget tagit sin plats i livmodern, är det ganska vanligt att man får en liten blödning. Cellerna som är ytterst ska sedan bilda moderkakan. Innan moderkakan bildats har ägget fått sin näring av gulesäcken.

Gravidkroppen

Livmodern är ungefär samma storlek som ett päron så man ser inte graviditeten utanpå kroppen. Man är under denna vecka ofta omedveten om graviditeten. Inne i kroppen förändras hormonproduktionen för att förbereda kroppen på att vara med barn.

IVF

När man genomgått provrörsbefruktning, IVF, plockas äggen ut av en läkare. Utanför kroppen tillför man sedan spermierna för att befrukta äggen. De befruktade äggen sätts in i livmodern efter 2-6 dagar, där äggen ska fastna i slemhinnan. Förhoppningsvis sker samma procedur som beskrivits ovan. Det enda man kan göra är att vänta och se hur utvecklingen sker.

Symptom

Som beskrivits i början av texten märker man oftast inte så mycket, eller inget alls, under denna vecka. Det är få och vaga symptom på graviditeten. Men man är olika och vissa kan uppleva bieffekter medan andra inte märker något alls.

Ytterligare en aspekt är att om man vet om att om man försöker bli gravid och genom IVF-behandling eller ett positivt graviditetstest är medveten om befruktningen kan man ev. uppleva fler symptom. Detta för att man är medveten om möjliga symptom och omedvetet känner efter mer. Man kan också tolka något som händer i kroppen nu och då som ett symptom på graviditet. Likt placeboeffekt, att man upplever eller förstärker förändringar som kanske egentligen inte sker eller är relaterade till just graviditeten.

Detta är inte konstigt. Det är vanligt i många sammanhang, som att man kan börja känna sig illamående om man hör av någon i ens närhet, som man nyligen träffat, har magsjuka.
Om man upplever obehag eller känner sig osäker gällande graviditeten bör man kontakta vården för att få hjälp och råd.

Graviditetskalender

Läs om nästa vecka i graviditetens utveckling här, gravid vecka 4.

Lämna ett svar