Gravid eller inte? Det händer i vecka 4

Under graviditetsvecka 4 har man troligtvis ännu inte märkt av att man är gravid. Befruktningen har precis ägt rum och hormonnivån har kanske ännu inte börjat stiga till nivåer som ett graviditetstest kan känna av.

Graviditetstest

De graviditetstest som finns idag är dock mycket känsliga. Många kan därför oftast läsa av en graviditet redan tre dagar innan beräknad mens. Det är nämligen under graviditetsvecka 4 som många märker av att mensen är försenad. För vissa är detta ett mycket tydligt tecken, speciellt om mensen alltid har kommit regelbundet tidigare. Andra kanske inte ser en försenad mens som ett tidigt tecken, särskilt om man har oregelbunden mens. Har du symptom på en graviditet men inte får utslag på graviditetstestet bör du vänta några dagar och sedan testa igen om mensen fortsätter att utebli.

Tecken på att man är gravid

Är man mycket känslig kan (utöver en utebliven mens) även ett illamående uppstå och man kan få en metallsmak i munnen. Upplever detta kan det innebära att man är gravid. Men det är långt ifrån alla som känner av detta, men tillräckligt många för att man ska kunna se det som ett tecken på en graviditet. När ägget fäster sig i livmodern så kan även en lättare blödning uppstå. Denna blödning kallas för nidblödning eller implantationsblödning och är helt ofarlig. Det är lätt att blödningen misstas för en mycket sparsam menstruation. Om blödningen skiljer sig från hur din menstruation brukar te sig bör du utföra ett graviditetstest då blödningen upphört.

Utvecklingen av fostret

Även om man som kvinna kanske ännu inte märker av något så är det betydligt mycket mer som pågår inne i kroppen än på utsidan. Det är under vecka 4 som ägget äntligen sätter sig fast ordentligt i slemhinnan inne i livmodern och celldelningen fortsätter i en rasande fart. Det blivande barnet i denna vecka är endast mellan 0,35-1 millimeter lång och börjar ta form av en vätskefylld blåsa. Blåsan består i sin tur av hundratals celler; celler som sedan kommer ligga till grund för att ett barn ska kunna bildas.

Celldelning

Under denna vecka så delar cellerna in sig i två grupper, där den ena gruppen av celler kommer att bildas till fostret i sig (även kallad grodd) och den andra gruppen kommer att bilda moderkakan och alla fosterhinnor.

Den lilla grodd som växer inuti kvinnans livmoder består av två mycket tunna och känsliga lager och än så länge är grodden platt och har formen av en droppe. Den ena sidan av grodden är bredare än den andra och utvecklar sig mycket snabbare. Detta är sedan den del som kommer att bilda huvudänden.

Med det sagt betyder det inte att den smalare delen inte utvecklas. Grodden är ständigt under utveckling och den smalare delen kommer att bli till navelsträngen. Navelsträngen hjälpen den första gruppen av celler (grodden) att kopplas samman med den andra delen (moderkakan och fosterhinnorna). Fosterhinnorna ser till att grodden är skyddad inne i magen och navelsträngen förser den med den näring som behövs för att kunna växa sig starkare. Navelsträngen, moderkakan och fosterhinnorna har en mycket viktig roll under hela graviditeten och finns med enda fram till förlossningen.

Graviditetskalender

Läs om nästa vecka i graviditetens utveckling här, gravid vecka 5.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *