Gravid vecka 5 – detta händer

Det är mycket som händer i kroppen när man är gravid, i början så väl som i slutet. Här kan du läsa om gravidvecka 5, då man kan börja märka av graviditeten lite mer än de tidigare veckorna.

Vad händer i kroppen?

Under gravidvecka 5 kan många börja känna av symptom på att man är gravid. Andra har ännu inte har märkt av något. Embryot är fortfarande så pass litet att inga rörelser kan kännas av och det första som många lägger märke till är att mensen vid denna tidpunkt är försenad.

Tecken på graviditet

Som de flesta vet så behöver en försenad mens inte alltid betyda att man är gravid, men en utebliven mens är samtidigt det absolut första tecknet. Det är inte säkert att man känner av mer än så ännu, men symptom som illamående, trötthet, ömma och spända bröst eller humörsvängningar är vanligt förekommande. Eftersom många av dessa symptom liknar de symptom man får vid mens kan det vara svårt att veta om man faktiskt är gravid. Vet du inte med dig att du är gravid ännu kan ett graviditetstest hjälpa dig att få svar på frågan.

Fostrets utveckling

Embryot, eller den lilla grodd som ditt blivande barn nu är, är endast cirka en millimeter lång. Grodden består av sammanlagt tre stycken olika lager av celler, som i sin tur kommer att utveckla sig till olika delar av människokroppen. Tittar man på det översta lagret är det detta som kommer att bli till nervsystem, hud och hjärna, medan mellanlagret i grodden växer sig till starka ben, blodkärl, brosk och muskler. Det innersta lagret blir således barnets organ, magsäck, tarmar och bland annat lever.

Under graviditetsvecka 5 så brukar alla celler vara på sin plats. Att dessa är på plats är nödvändigt för att grodden ska kunna fortsätta att växa och bli till en människa. Ordet embryo betyder “något som växer”, vilket egentligen är en helt fantastiskt tydlig förklaring på vad som sker i kroppen. Från och med vecka 5 fram till vecka 10 är embryots utveckling otroligt viktig. Det är nämligen under denna tid som alla organ utvecklas och bildas.

Boka tid hos barnmorska

Under graviditetsvecka 5 är det dags att boka en tid på en mödravårdscentral eller hos en barnmorska. Du väljer naturligtvis själv vilken mottagning som du vill gå till, men eftersom man behåller samma barnmorska under hela graviditeten kan det vara skönt att välja en mottagning som ligger nära det egna hemmet. Oavsett vilken mottagning du väljer kommer vården att vara densamma. Däremot kan det skilja en del i rutinerna mellan de olika mottagningarna. I Sverige är vården för blivande föräldrar mycket bra och besöken är till för att konstatera att fostret och den blivande mamman mår bra, samt att graviditeten flyter på som önskat.

Det första besöket hos en barnmorska sker under vecka 5 till vecka 6. På detta möte för du lära dig om hälsa under graviditeten och hur alkohol och tobak kan påverka fostret och dig negativt. Det är naturligtvis inte enbart den gravida kvinnan som är välkommen att följa med till barnmorskemottagningen eller besöken. Medföräldern är också välkommen att ringa in och få hjälp och stöd under hela graviditeten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.