Håll koll på graviditeten vecka för vecka

När man går i väntans tider är det mycket som händer, både i kroppen och olika förberedelser inför den ankomstdagen. En graviditetskalender är precis som det låter, en kalender över graviditeten. Här har vi samlat information om vad som händer från graviditetens första vecka till förlossning. Tanken med graviditetskalendern är att du som blivande förälder ska få grundläggande, allmän information, både för den som bär på barnet och för andra i det blivande barnets liv. Eller om man bara är nyfiken och vill veta mer om graviditetens stadier. Vår förhoppning är att det ska hjälpa blivande föräldrar att få en mer nöjesfylld och mindre stressad graviditet.

Gravid vecka för vecka

Fokus ligger på vad som händer i kroppen och barnets utveckling, från att ägget blir befruktat, under fosterstadiet och till födsel. Här kan du läsa om ungefär vad som händer respektive vecka och vad man kan förvänta sig t.ex. när brukar man börja känna av graviditeten, när den börjar synas och olika, vanliga och ovanliga, symptom.

Du kan också hitta information om det som händer utanför kroppen, som hur man förbereder sig inför födseln och att bli förälder. Både för havande och för de blivande föräldrar som inte har barnet i magen. Här kan du hitta tips på vad som kan vara bra att tänka på och göra under olika veckor.  

Gå till Gravid vecka 1-2

Frågor under graviditeten

Under graviditeten händer förstås mycket i kroppen, det skapas trots allt en helt ny människa. Men det är också mycket annat som händer runt om. Många har massvis med funderingar och frågor och även rädslor. Det kan vara saker uppstår under graviditeten som vad man bör äta och inte, hur länge man kan träna och vilken typ av träning, hur länge man kan resa och om åderbråcken som uppstått är farliga.

Inför förlossning

Det brukar också komma upp en hel del frågor gällande förlossningen. Många tankar kan vara kring själva förlossningen som huruvida man vill ha epiduralbedövning eller önskar vattenfödsel. Det kan också vara sådant som när förbereder man en förlossningsväska och vad har man i den? Och hur lång tar det att ta sig till sjukhuset?

När barnet har fötts

Det kan också vara funderingar på vad som händer när barnet fötts. När bör man börja köpa saker som kläder, vagn, bilbarnstol, spjälsäng och leksaker? Behöver man verkligen ha alla saker? Ska man ha tygblöjor eller vanliga blöjor? När får man åka hem? Och hur förbereder man sig på det nya hemmalivet?

Förstagångsförälder

Särskilt för förstagångsföräldrar kan det kännas väldigt överväldigande. Det kommer att komma ett nytt liv, ett litet barn, som man är ansvarig för och som man ska ha hand om. Men det man ska ha i åtanke är att de flesta föräldrar haft samma frågor och känt sig osäkra.
Har man möjlighet att få hjälp bör man ta till det så att man kan känna sig säkrare och tryggare. Man kommer sedan att hitta rutiner och sätt som funkar för ens familj och så småningom kommer livet att rulla på. Det kommer att bli ett nytt ”som vanligt”, en ny vardag.

Hjälp och råd

Det är fullt normalt att ha frågor och känna sig osäker. Det viktiga är att inte låta rädslor och osäkerhet ta överhanden. Det kan göra att man känner sig hjälplös och kan sätta spärrar i hjärnan och kroppen.
Ta hjälp från vården, andra föräldrar, släktingar om du/ni har och läs på om det som du känner dig osäker på. Det finns mängder med böcker, tidningar och texter med råd och tips.

Hitta er väg

Desto mer information man har desto mer välgrundade beslut kan man göra. Man kan dessutom lyckas snubbla över nya bra tips som man kan använda sig av. Det finns ofta många varianter att göra saker på och många sätt att lösa samma problem. Vissa sätt funkar bättre för en person än för en annan. En fördel med att läsa på och få råd från flera källor är att sannolikheten ökar för att du/ni kommer hitta något som passar just dig/er bäst.

Prata med barnmorskan

Det är viktigt att ha i åtanke att det utvecklingen och informationen i graviditetskalendern är en ungefärlig uppskattning. Vad som händer vecka för vecka kan vara individuellt, informationen här är baserad vad man oftast kan förvänta sig. Människor är olika så är du osäker på något, upplever obehag under graviditeten eller har frågor kontakta barnmorska eller vårdcentral. Tipsen som finns är också just tips på saker man kan göra under veckan ifråga. Det är inget som man måste göra, eller vänta med att göra till en särskild vecka. Här gäller samma regel, är du osäker prata med en barnmorska eller mödravårdscentralen.

Rådfråga vården

För att få så mycket information och goda råd som möjligt är det alltid bra att läsa på och prata med andra. När det gäller råd om sjukvård och hälsa ska man dock vara mer försiktig och alltid rådfråga vården innan man gör förändringar eller tar stora beslut. Även när man får råd från någon man litar på bör man rådfråga vården.

Detta för att omständigheter kan påverka hur man reagerar på olika behandlingar eller förändringar. Exempelvis kan en ört, som naturläkemedel, vara väldigt gynnsam och helt ofarlig överlag men den kan slå ut eller förstärka en viss medicin. Så om någon som äter medicinen också tar örten kan det vara farligt.

Detsamma kan hjälpa annat, som massage. Det är något som många uppskattar och som oftast gör gott. Men om man är gravid, precis som när man äter blodtrycksmediciner, är det vissa massageterapeuter som inte utför vissa massagebehandlingar. Detta för att massagen kan påverka personen negativt.

Lämna ett svar