Att döpa en pojke: så hittar du rätt pojknamn

Det finns väldigt många pojknamn att välja på, allt från gamla och traditionella till nya namn.

Ändrade trender

En anledning till att trender förändras är förmodligen både att samhället förändras och för att vi får inspiration från olika håll. Förr fanns mindre inspiration bl.a. för att människor reste mindre och interagerade med färre människor. Det var också mindre inflöde från resten av omvärlden. Idag kan vi se trender i namn från kändisar, både verkliga personer och fiktiva karaktärer. Detta var inte alls lika vanligt förr.

Populära pojknamn

Oftast går namnen upp och ner i perioder, inte från år till år. Ett namn går oftast inte från en topplacering till botten från ett år till ett annat. Det tenderar att ta några år att komma högst upp och sedan några år att gå minska i populäritet. Detta går att se på topp 5 under 2016 och 2017. Från plats 1-5 under 2017.
2017             (placering 2016)
1 William               (3)
2 Oscar                   (1)
3 Liam                    (4)
4 Lucas                   (2)
5 Oliver                   (5)

Minskad populäritet

Det finns många exempel på hur trender ändras. När vissa namn blir mer populära innebär det att namnen som varit på topplistan blir mindre populära. Exempelvis pojknamnen Anton och Simon, under slutet av 90-talet döptes över 1000 pojkar till respektive namn varje år, men sedan sjönk populariteten och senaste åren är det bara drygt 200 respektive drygt 100 nyfödda pojkar som fått namnen. Även namnet Andreas som över 500 pojkar fick som tilltalsnamn i slutet av 90-talet och senaste åren är det bara drygt 20 st.

Namn värdig en kung

Förr var det ganska vanligt att man döpte pojkar med konunganamn, såsom Erk, Carl, Gustav och Oscar. I kombination med att vissa namnger sina barn efter en släkting så lever konunganamnen kvar. En pojke blir döpt till Karl och några generationer senare namnger ett barnbarn sitt nyfödda barn efter sin morfar eller farfar.

Beständiga namn

Vissa namn är lite mer beständiga över tid, däribland finns vissa kunganamn som Gustav, Erik och Carl. Även om de inte finns med i topp 10-listan är de ändå relativt vanliga genom tiderna.
Ett annat exempel är namnet Alexander. Det var ett av de mest populära namnen i slutet av 90-talet. Precis som Simon och Anton var det över 1000 pojkar per år som fick Alexander som tilltalsnamn och låg på topp 5 flera år. Under 2000-talet har namnet fortsatt vara populärt och var under 2017 på plats 6 av namn på nyfödda pojkar. Skillnaden är dock att då var det 701 pojkar som fick det som tilltalsnamn. Varför ett namn kan behålla ungefär samma placering trots att färre barn får namnet? Det har tillkommit många namn och det blir därför mer variation och färre barn som får samma namn.

SCB

All statistik på denna sida kommer från SCB (Statistiska Central Byrån). Ett tips är att om du vill ha inspiration eller kolla hur vanliga vissa namn är gå in på SCB. Där listar de vanligaste tilltalsnamnen för pojkar under de senaste åren. Där finns också en lista på alla namn som mer än 10 pojkar har fått som tilltalsnamn sedan 1998. Så man kan hitta mer ovanliga namn och även vanliga namn som nu blivit mindre populära.

För mer tips och information om flicknamn klicka här, för barnnamn i allmänhet klicka här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *